Ciekawostki o Czechach :
- Powierzchnia to 78 866 km²
- Czechy nie mają dostępu do morza
- Żyje tu ponad 10,5 mln osób (z czego 94% to Czesi)
- Gęstość zaludnienia wynosi 133 os./km²
- Wstąpiły do UE 1 maja 2004 r.
- Państwo czeskie dzieli się na 14 krajów
- Waluta to Korona czeska (CZK)
- Kraj ten jest 4 razy mniejszy od Polski
- Główna religia to chrześcijaństwo
- Najwyższy szczyt to Śnieżka (1602 m n.p.m.)
- Najniższym punktem Czech jest poziom Łaby w Hrensku - 117 metrów n.p.m.
- Najdłuższa rzeka to Łaba (370 km)
- Średnia długość życia wynosi 74,4 lat
- Kraj ten zamieszkuje ok. 100 000 Polaków
- Ma najwięcej szpitalnych łóżek w Europie przeliczając na jednego mieszkańca
- 90% mieszkańców ukończyło min. szkołę średnią
- Góry i wzgórza stanowią ok, 95% pow, kraju
- Zachowało się ponad 2000 zamków
- Druga na świecie najwyższa umieralność na raka
- Czechy zajmują 30 miejsce w rankingu najpotężniejszych armii na świecie
- Na armię rocznie wydaję się ponad 2 mld dolarów rocznie
- W Czechach wypija się najwięcej na świecie piwa. Jest ponad 600 rodzajów.
- W kraju tym wypija się średnio 160 litrów piwa na osobę rocznie
- W czeskich szkołach 5 to najniższa ocena, a 1 to najwyższa
- W Czechach powstaje najsilniejszy laser na świecie o mocy 1 000 000 000 000 000 watów. Ma zostać on ukończony w 2016 r.
- Tradycyjna kuchnia czeska kojarzy się z knedlikami - typowym dodatkiem do potraw mięsnych z sosami. Warto pamiętać, że są one dwojakiego rodzaju: bułczane(houskový knedlík) i ziemniaczane (bramborový knedlík). Gotowany na parze knedlik kroi się na kromki. O smaku decyduje sos, gęsty i najczęściej dobrze przyprawiony.
- Tradycyjnym czeskim łakociem są wafle karlowarskie (karlovarské oplatky), sprzedawane na specjalnych ulicznych wózkach (na gorąco).
- W Czechach święta wielkanocne nie mają charakteru religijnego. Traktowane są przede wszystkim jako święto nadejścia wiosny.
- Praktycznie nieznana jest tradycja śmigusa-dyngusa. Jego funkcję pełni natomiast niezwykle popularna pomlazka, czyli - znany do niedawna także w niektórych okolicach Polski - obyczaj (symbolicznego) bicia kobiet w Wielki Poniedziałek wierzbowymi witkami, ozdobionymi wstążkami i splecionymi w warkocz. Wierzy się, że uderzenie pomlazką dodaje kobiecie urody i witalności, stąd pominięcie którejś z dam traktowane jest wręcz jako obraza.
- Czeską tradycją jest zdobienie wieńców cmentarnych żołędziami, szyszkami, owocami jarzębiny lub głogu oraz zasuszonymi kwiatami nieśmiertelników. Często pojawiają się ozdoby ze słomy, albo różyczki z płatków suszonych jabłek.
- 1 listopada jest w Czechach normalnym dniem pracy
W związku ze zbliżającymi się wielkimi krokami Świętami Bożego Narodzenia chciałybyśmy wam przybliżyć niektóre zwyczaje, czeskie tradycje bożonarodzeniowe :)
- Najbardziej typowym daniem wigilijnym - po smażonym w panierce karpiu - jest bowiem kotlet schabowy z podawaną na zimno sałatką ziemniaczaną z gotowanymi, posiekanymi na drobno jajkami i majonezem
- Obok karpia - jajka i ziemniaki - to w Czechach podstawowe produkty niezbędne do przygotowania tradycyjnej kolacji wigilijnej.
- Zwyczaj układania siana pod obrusem na wigilijną wieczerzę jest całkowicie nieznany.
- Ze świątecznych tradycji coraz bardziej popularnymi są w Czechach:
- wróżenie z łupanych po kolacji włoskich orzechów (zdrowe orzechy wróżą powodzenie),
- odczytywanie z rzuconych za siebie skórek jabłka imienia przyszłego męża ( wróżą, oczywiście panny),
- poszukiwanie - na znak szczęścia - ziarnka grochu zapieczonego w specjalnej świątecznej słodkiej plecionej bułce,
- smarowanie twarzy miodem, aby zapewnić sobie sympatię bliźnich
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz