wtorek, 22 grudnia 2015

CZECHY


CzechyRepublika Czeska – państwo śródlądowe w Europie Środkowej. Od północnego wschodu graniczy z Polską, od zachodu i północnego zachodu z Niemcami, od południa z Austrią, a od południowego wschodu ze Słowacją. Stolicą i największym miastem Czech jest Praga. Kraj składa się z trzech historycznych krain – Czech właściwychMoraw i czeskiej części Śląska.


Ciekawostki o Czechach :



  • Powierzchnia to 78 866 km²
  • Czechy nie mają dostępu do morza
  • Żyje tu ponad 10,5 mln osób (z czego 94% to Czesi)
  • Gęstość zaludnienia wynosi 133 os./km²
  • Wstąpiły do UE 1 maja 2004 r.
  • Państwo czeskie dzieli się na 14 krajów
  • Waluta to Korona czeska (CZK)
  • Kraj ten jest 4 razy mniejszy od Polski
  • Główna religia to chrześcijaństwo
  • Najwyższy szczyt to Śnieżka (1602 m n.p.m.)
  • Najniższym punktem Czech jest poziom Łaby w Hrensku - 117 metrów n.p.m.
  • Najdłuższa rzeka to Łaba (370 km)
  • Średnia długość życia wynosi 74,4 lat
  • Kraj ten zamieszkuje ok. 100 000 Polaków
  • Ma najwięcej szpitalnych łóżek w Europie przeliczając na jednego mieszkańca
  • 90% mieszkańców ukończyło min. szkołę średnią
  • Góry i wzgórza stanowią ok, 95% pow, kraju
  • Zachowało się ponad 2000 zamków
  • Druga na świecie najwyższa umieralność na raka
  • Czechy zajmują 30 miejsce w rankingu najpotężniejszych armii na świecie
  • Na armię rocznie wydaję się ponad 2 mld dolarów rocznie
  • W Czechach wypija się najwięcej na świecie piwa. Jest ponad 600 rodzajów.
  • W kraju tym wypija się średnio 160 litrów piwa na osobę rocznie
  • W czeskich szkołach 5 to najniższa ocena, a 1 to najwyższa
  • W Czechach powstaje najsilniejszy laser na świecie o mocy 1 000 000 000 000 000 watów. Ma zostać on ukończony w 2016 r.
  • Tradycyjna kuchnia czeska kojarzy się z knedlikami - typowym dodatkiem do potraw mięsnych z sosami. Warto pamiętać, że są one dwojakiego rodzaju: bułczane(houskový knedlík) i ziemniaczane (bramborový knedlík). Gotowany na parze knedlik kroi się na kromki. O smaku decyduje sos, gęsty i najczęściej dobrze przyprawiony.
  • Tradycyjnym czeskim łakociem są wafle karlowarskie (karlovarské oplatky), sprzedawane na specjalnych ulicznych wózkach (na gorąco).
  • W Czechach święta wielkanocne nie mają charakteru religijnego. Traktowane są przede wszystkim jako święto nadejścia wiosny. 
  • Praktycznie nieznana jest tradycja śmigusa-dyngusa. Jego funkcję pełni natomiast niezwykle popularna pomlazka, czyli - znany do niedawna także w niektórych okolicach Polski - obyczaj (symbolicznego) bicia kobiet w Wielki Poniedziałek wierzbowymi witkami, ozdobionymi wstążkami i splecionymi w warkocz. Wierzy się, że uderzenie pomlazką dodaje kobiecie urody i witalności, stąd pominięcie którejś z dam traktowane jest wręcz jako obraza.
  • Czeską tradycją jest zdobienie wieńców cmentarnych żołędziami, szyszkami, owocami jarzębiny lub głogu oraz zasuszonymi kwiatami nieśmiertelników. Często pojawiają się ozdoby ze słomy, albo różyczki z płatków suszonych jabłek. 
  • 1 listopada jest w Czechach normalnym dniem pracy
















W związku ze zbliżającymi się wielkimi krokami Świętami Bożego Narodzenia chciałybyśmy wam przybliżyć niektóre zwyczaje, czeskie tradycje bożonarodzeniowe :)



  • Najbardziej typowym daniem wigilijnym - po smażonym w panierce karpiu - jest bowiem kotlet schabowy z podawaną na zimno sałatką ziemniaczaną z gotowanymi, posiekanymi na drobno jajkami i majonezem
  • Obok karpia - jajka i ziemniaki - to w Czechach podstawowe produkty niezbędne do przygotowania tradycyjnej kolacji wigilijnej.
  • Zwyczaj układania siana pod obrusem na wigilijną wieczerzę jest całkowicie nieznany.
  • Ze świątecznych tradycji coraz bardziej popularnymi są w Czechach
  - zdobienie domów gałązkami jemioły, 
  - wróżenie z łupanych po kolacji włoskich orzechów (zdrowe orzechy wróżą      powodzenie), 
  - odczytywanie z rzuconych za siebie skórek jabłka imienia przyszłego męża ( wróżą,  oczywiście panny), 
  - poszukiwanie - na znak szczęścia - ziarnka grochu zapieczonego w specjalnej    świątecznej słodkiej plecionej bułce, 
  - smarowanie twarzy miodem, aby zapewnić sobie sympatię bliźnich

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz